Leve het Verschil!

Beter samenwerken, beter presteren met de teamrollen van Belbin

Auteurs: Margreeth Kloppenburg, Jaco van der Schoor en Rob Groen

Doelgroep: Teamleiders, teamleden, trainers, adviseurs, HR managers.

Als je je wilt verdiepen in de teamrollen van Belbin, is dit het meest praktische boek dat ik ken. De auteurs geven een heldere weergave van het karakter, de talenten en de valkuilen van alle 9 teamrollen. Met veel voorbeelden en tips om vanuit de teamrollen effectiever samen te werken. 

Thijs Rijnbergen

Beschrijving

Of een team goed samenwerkt, hangt niet af van sekse, leeftijd of culturele achtergrond. Het gaat om persoonlijkheden. De bepalende factor voor een succesvol team is de mate waarin het profiteert van de kracht van verscheidenheid.

Leve het verschil! beschrijft aan de hand van de teamrollen van Belbin levendig en herkenbaar de uniciteit van teamleden in stijlen van samenwerken. Het boek geeft antwoord op vragen als:

 • Welke rol speelt psychologische diversiteit bij samenwerken in teams?
 • Hoe herken je onderlinge verschillen in samenwerkingsprocessen?


Gebruikmaken van de verschillen tussen teamleden, maakt teams effectief doordat de samenwerking soepeler verloopt en de conflicten doorbraken opleveren in plaats van energie vreten. Daardoor komen projecten wél af en leveren teams een hoger rendement op.

Reactie van Meredith Belbin op Leve het verschil!

‘I am delighted to learn that a new book in Dutch will widen the market for what has been learned. The problem nowadays is to find a bridge between the diversity we inherit and the individual differences that create balance in and strengthen a team. It is a complex matter but equally it is a challenge that can benefit from knowledge and insight. I believe this book will give the reader a valuable lead on how this area can be approached.‘

– Meredith Belbin

Inhoudsopgave Leve het verschil!

Voorwoord door Annemarie Rakhorst

 1. Introductie
 2. Psychologische diversiteit in teams
 3. Teamrollen herkennen in de praktijk
 4. Teamrollen in de praktijk: een casus
 5. Samenwerken met teamrollen
 6. Ontwikkelen van succesvolle teams
 7. Teamrollen in de praktijk


 • Bijlage 1 Teamrollen en de big five
 • Bijlage 2 Benamingen voor teamrollen
 • Bijlage 3 36 combinaties van teamrollen
 • Bijlage 4 Interactieschema’s van teamrollen

Ontwikkel je teams

Teamrolanalyse

Ter voorbereiding op een teamtraining, teamcoaching of eigen teamdag vullen je teamleden deze 360° Teamrol Talentanalyse in. Zo weet je wie welke talenten heeft en welke rollen het beste kan vervullen. Ook leer je hoe je team in elkaar zit en waar je op moet letten.