Het TEAM handboek

Auteurs: Peter Scholtes, Brian Joiner, Barbara Streibel

Doelgroep: Teamcoaches, studenten, trainers, adviseurs.

Het Team-handboek bevat praktische inzichten voor allerlei soorten teams, waaronder managementteams, multifunctionele teams die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe producten, en werkgroepen. Het biedt onder meer:

Inzicht in de rol van teams binnen de strategie en structuur van organisaties

  • Een methode voor probleemoplossing
  • Een methode voor succesvol projectmanagement
  • Richtlijnen voor team-technieken
  • Strategieën voor procesverbetering
  • Een beschrijving van teamdynamica en de ontwikkelingsfasen van een team
  • Richtlijnen voor conflictoplossing


Veel uiteenlopende methodes en tips komen in dit boek aan de orde. Het is een goed boek voor studenten, adviseurs en trainers, dit het ook als naslagwerk kunnen gebruiken.

Thijs Rijnbergen

Beschrijving

Een handboek voor het werken met teams, gebaseerd op jarenlange kennis, ervaringen (ook van lezers) en inzichten, waardoor dit boek kon uitgroeien tot een klassiek standaardwerk. Behalve als naslagwerk is het boek met name geschikt om te gebruiken als praktisch hulpmiddel bij teamwerk, zoals voor het management als voor de werkers zelf. Na een uitgebreide bespreking van de context van teamwork in een competitieve omgeving met een wetenschappelijke en statistische onderbouwing, komt de sponsorrol van het management aan de orde, waarbij concreet op projecten wordt ingegaan, inclusief de planning en efficiënter besluitvorming. Dan komen de verbeter strategieën aan bod, gericht op kwaliteit en kwaliteitszorg, mede in het kader van teamontwikkeling, waarbij ook de veelvoorkomende problemen in (multifunctionele) teams in diagnostisch perspectief worden besproken. De vier bijlagen: leiderschap, teamwork, vergadervaardigheden en literatuur completeren deze uiterst praktische handleiding.

(Biblion recensie, Drs. A. Schipper MM)

Ontwikkel je teams

Teambelevingsonderzoek

Op basis van deze analyse wordt direct duidelijk wat je te doen hebt om je team beter te laten samenwerken en beter te laten presteren. Inclusief 50 werkvormen om gericht aan de slag te gaan met de ontwikkeling van jouw team.

ZelforganisatieScan

Bij het werken in zelforganiserende teams is het belangrijk om teams zelf inzicht te geven in de sterke en te ontwikkelen punten in hun samenwerking. Versterkt de zelfstandigheid van je teams en gebruik de informatie om de teams beter te faciliteren.

Teamrolanalyse

Ter voorbereiding op een teamtraining, teamcoaching of eigen teamdag vullen je teamleden deze 360° Teamrol Talentanalyse in. Zo weet je wie welke talenten heeft en welke rollen het beste kan vervullen. Ook leer je hoe je team in elkaar zit en waar je op moet letten.