Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches

Rake interventies in het hier-en-nu

Auteurs: Jaco van der Schoor, Daan V. Rookmaaker

Doelgroe[: teamcoaches, adviseurs, HR adviseurs.

Wie had verwacht dat je ons complexe werk kon vatten inchecklisten. Ik niet! Maar ik ben blij verrast door het resultaat. De auteurs weten veelvoorkomende patronen en dynamieken in teams te beschrijven zodat je ze in het hier-en-nu gaat herkennen. Vanuit deze kennis krijg je handige stappenplannen om negatieve patronen te doorbreken. Met veel voorbeelden en oefenmateriaal. 

Check ook de Leergang Procesbegeleiden voor teamcoaches die hier (nog) dieper op in gaat. 

Thijs Rijnbergen

Beschrijving

Praktische vaardigheden die je als teamcoach of procesbegeleider direct kunt inzetten.

Als teamcoach help je teams bij het verbeteren van hun samenwerking, onderlinge communicatie of manier van werken. Jij hebt de rol om in het team het proces zo te begeleiden waardoor die onderwerpen op tafel komen, ze goed besproken worden en het team daardoor beter wordt.

De teamdynamiek waarin dat gebeurt kan helpend zijn, maar heel vaak zijn er momenten in de dynamiek die het bereiken van de doelen juist in de weg staan. Dan staan teampatronen of individuele emoties de inhoudelijke discussies in de weg.

Het team wil er niet aan, teamleden hebben tegengestelde meningen en volharden daarin, een emotionele uitbarsting tussen verschillende teamleden, of teamleden die rechtstreeks kritiek op jou uiten.

Allemaal situaties die zich in het hier-en-nu van de dynamiek voordoen. Op zulke momenten moet je het inhoudelijke programma even loslaten, en de wereld van het proces induiken: procesbegeleiden dus!

In dit boek vind je een stevig methodisch kader waarom je dat doet, concrete voorbeelden wanneer je dat doet, heldere stappen hoe je dat in je eigen praktijk doet, en korte toepassingsoefeningen. Het is geschreven voor teamcoaches en iedereen die teams begeleidt.

‘Met veel voorbeelden en checklists voor praktische interventies laten Jaco en Daan in dit boek zien hoe de magie van het procesbegeleiden tot stand komt.’ Karin de Galan (directeur de galan school voor training)

Ontwikkel samenwerkingsvaardigheden

Teams ontwikkelen zich pas echt als ieder teamlid regelmatig aandacht besteed aan de manier van samenwerken. Dit werkboek helpt hen daarbij!