Wat heb ik er als persoon om mijn teamrollen te kennen? Wat voegen de teamrollen van Belbin toe aan de resultaten van uw team? Waarom zou ik de teamrollen van anderen in willen kunnen schatten?

Zowel op individueel nivau als op teamniveau voegen de teamrollen van Belbin iets toe aan inzicht, begrip en de effectiviteit.

Voordelen van de teamrollen

Op individueel niveau

 1. Persoonlijk inzicht
  Waarom doe en denk ik zo?
 2. Inzicht in elkaars gedrag
  Waarom doe jij zo?
 3. Doe waar je goed in bent
  Functionele werk = Teamrol
 4. Aansluiten bij de ander
  Welke behoefte hebben de verschillende teamrollen en hoe kan ik daar het beste bij aansluiten?

Op individueel niveau geldt: Ontwikkel waar je talent voor hebt, ontwikkel vanuit je basisbehoefte; ga niet trainen wat je van nature niet ligt. Als je geen doener bent, kun je beter geen cursus projectmanagement gaan volgen. Natuurlijk kun je er met een cursus iets beter in worden, maar echt goed wordt je er niet in, het kost je relatief veel energie en je wordt er niet gelukkig van.

Op teamniveau

 1. Inzicht in werkverdeling
  Vraag de Zorgdrager niet voor het brainstormen en maak een Plant niet verantwoordelijk voor de kwaliteitscontroles
 2. Team samenstellen
  Welke mensen heb ik nodig in mijn team. Belbin is hierover duidelijk: Teams met een gevarieerde samenstelling zijn succesvoller. De samenstelling wordt daarbij sterk beïnvloed door de taak van het team.
 3. Teamontwikkeling en teambuilding
  Het inzetten van de teamrollen is een goede basis voor teambuilding activiteiten. Vanuit de teamrollen kun je goed kijken naar de talenten en valkuilen van een team en de individuele teamleden.
 4. Inzicht in wat je als team moet organiseren
  In een team is vaak een disbalans in teamrollen. Dit is vaak niet op te lossen door simpelweg iemand bij te voegen met de benodigde teamrol talenten. Als dit het geval is, dan kunnen deze talenten worden georganiseerd?
 5. Praten over samenwerking vanuit positieve instelling
  Bespreek de samenwerking in termen van talenten en inherente valkuilen

Valkuilen worden zichtbaar

 1. Teamrol resonantie
  Te homogene teams (teams met veel dezelfde teamrollen) stappen vaak collectief in hun eigen valkuil. Een team van met veel Plant of Monitor talent bedenken bijvoorbeeld veel maar komen niet voldoende tot uitvoering.
 2. Teamrol arrogantie
  Mensen vinden hun eigen manier van werken en hun eigen behoeftes vaak het meest belangrijk. En Bedrijfsman bijvoorbeeld vindt al dat praten en brainstormen al snel onzinnig; hij wil aan de slag, gaan plannen, organiseren en uitvoeren.

Verder lezen

  Doe de online Belbin Teamrollen test
 Welke teamrollen heb jij? Je weet het in 5 minuten
  Aan de slag met de teamrollen
Wat levert het op?
  Uitgebreide Teamrol Testen
Voor persoonlijke ontwikkeling en coaching (Persoonlijkheidsvragenlijst), en voor Teamontwikkeling en Teambuilding (360 graden Interplace test)
  Boekreview Management Teams
Meredith R. Belbin
  Boekreview Teamrollen op het werk
Meredith R. Belbin
  Boekreview Teamrol & Taal
Kooij, Kruijt & Groen