Waarom is feedback geven eng?

No Comments

Waarom is feedback eng en gaan we het uit de weg?

Wij mensen zijn kudde dieren. Wij willen erbij horen, het goed doen. En dat gaat heel diep. Er niet bij horen betekende vroeger (lees: in de tijd van knuppels en tijgers) dat je niet met de beste vrouwtjes mocht knuffelen of er alleen voor kwam te staan als de tijger je aanviel.

Iets dichter bij huis: In de tijd dat wij baby’s en kleuters waren, was je overgeleverd aan de grillen van je ouders. Je moest dus (vanuit het perspectief van het kind) wel je best doen om ervoor te zorgen dat je ouders voor je bleven zorgen. We hebben alle strategieën ontwikkeld om dat te bewerkstelligen. De een leerde om vooral precies te doen wat vader of moeder van je vroegen (Wees Perfect!) terwijl de ander leerde dat je vooral geen zwakte moest tonen (Wees Sterk!). Deze overlevingsmechanismen zijn op volwassen leeftijd vaak nog gewoon actief.

Als je tegen iemand met een Wees Perfect driver zegt: “Je hoeft niet alles perfect te doen” dan gaat dat direct in tegen zijn of haar overlevingsmechanismen. En die overlevingsmechanismen zijn zeer krachtig, die leg je niet zomaar even naast je neer. De meeste mensen hebben geen bewust idee dat welke overlevingsmechanismen zij in zich hebben, maar handelen er nog wel heel sterk naar. Met als gevolg dat ze boos of aanvallend reageren als ze op hun onbewuste overlevingsmechanismen feedback krijgen.

Hoe leer je je onbewuste overlevingsmechanismen kennen?

Ikzelf heb veel baad gehad aan Transactionele Analyse bij het ontdekken van mijn overlevingsmechanismes. Transactionele Analyse is een methodiek om naar jezelf te kijken, naar wie je bent en waarom je doet wat je doet. Niet zweverig, maar heel concreet met modelletjes en oefeningen die je inzicht geven en helpen om hierin veranderingen te maken. Hieronder vind je een aantal filmpjes die de basis van Transactionele Analyse uitleggen, en een boek met makkelijke uitleg en praktische oefeningen dat ik aanraad als je hiermee zelf aan de slag wil. Als ik mensen coach, geef ik heb altijd dit boek.

 

De basis van Transactionele Analyse: Wie ben je allemaal en hoe is dat zo gekomen?

Hoe beïnvloeden jouw egotoestanden de communicatie met anderen?

Niet jij alleen hebt worstelingen van vroeger…

Wat gaaf dat je de vorige 2 filmpjes hebt bekeken en meer wil! In dit derde filmpje komt de complexiteit van Transactionele Analyse om de hoek. Met de inzichten van de vorige 2 filmpjes kan je al heel veel doen om jezelf te ontwikkelen. Dit derde filmpje zoomt in de communicatie nog verder uit, waardoor je gaat begrijpen hoe mensen elkaar kunnen versterken in negatieve patronen.

Verder lezen en zelf aan de slag met Transactionele Analyse

Wil je meer met Transactionele Analyse in je eigen ontwikkeling? Bestel dan Dit ben ik!, een uitstekend boek om jezelf vanuit TA beter te leren kennen.

Als organisatiepsycholoog begeleid en train ik teams in organisaties. Met behulp van procesbegeleiding, training en teambuilding bij expertisebureau Mensen in Bedrijf. Master of Belbin en 16PF gecertificeerd.

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts
No Comments

Recent Posts

Leave a Comment